Uw meterkast of groepenkast laten vervangen?

Moet uw meterkast of groepenkast vervangen of aangepast worden? Schakel Dijk-Elektrotechniek in. Onze erkende vakmannen regelen het voor u.

Meterkast, groepenkast of stoppenkast vervangen

Wij worden vaak gebeld met de vraag of wij een meterkast willen vervangen. Feitelijk is dat niet juist: de meterkast is de kast waarin een stoppenkast of groepenkast zit. Net zoals de aansluitingen van andere meters, zoals water en gas.

In oudere woningen zit nog vaak een stoppenkast. Dit is een ouderwetste kast met daarin allemaal ronde knoppen. Daarin zit een ‘stop’. Is er ergens een storing is huis, dan kan de stop doorslaan. Tegenwoordig worden alleen nog groepenkasten geplaatst. In de groepenkast zitten schakelaars in plaats van stoppen.

Praten we dus over ‘de meterkast vervangen’, dan bedoelen we natuurlijk het vervangen van de stoppenkast of groepenkast.

Wanneer is uw meterkast (uw stoppen- of groepenkast) aan vervanging toe?

Er zijn verschillende redenen om uw meterkast te laten vervangen. Soms is vervanging niet nodig, maar volstaat een uitbreiding en de aanleg van extra groepen.

De hoofzakelijke redenen om uw meterkast te laten vervangen:

Uit veiligheidsoverwegingen

Heeft u een hele oude meterkast die niet meer voldoet aan de normen van vandaag, dan is het verstandig uw oude meterkast te laten vervangen. Met een verouderde meterkast heeft u een wat grotere kans op brand bijvoorbeeld.

Als u nog een stoppenkast heeft

Dit ligt eigenlijk in het verlengde van het vorige punt. Tegenwoordig worden er gaan stoppenkasten meer geplaatst. Hoewel stoppenkasten in principe ook veilig zijn en u niet verplicht bent deze te vervangen, zijn groepenkasten veiliger. Bovendien is een groepenkast makkelijker in gebruik. U kunt door de schakelaars om te zetten snel de stroom van een groep afhalen. Bij een stoppenkast moet u dan de stop losdraaien.

Als u gaat renoveren

Als u gaat renoveren en uw aansluitingen worden compleet anders, dan is dat een goed moment om ook de meterkast te vervangen. Of als u al een groepenkast heeft, kunt u het wellicht ook af met het bijplaatsen van enkele groepen.

Bij de aanleg van krachtstroom

Heeft u krachtstroom nodig (bijvoorbeeld voor een laadpaal, jacuzzi of elektrisch koken), dan kunt u vaak niet af met uw huidige meterkast. Deze apparaten die enorm veel energie vragen kunnen alleen aangesloten worden als u gebruikt maakt van krachtstroom. De meeste meterkasten in bestaande woningen maken gebruik van een 1-fase aansluiting. Voor krachtstroom heeft u een 3-fasen aansluiting nodig en moet u uw meterkast laten vervangen.

Bij de installatie van zonnepanelen of airco

Zonnepanelen of airco vragen aparte groepen. Voor de installatie van zonnepanelen of airco is de aanleg van extra groepen noodzakelijk. Vaak een goed moment om de meterkast te vervangen. Of als u al een groepenkast heeft, om deze uit te breiden.

Als u veel nieuwe apparaten wilt aansluiten

We maken steeds meer en meer gebruik van elektrische apparaten. Verouderde meterkasten hebben vaak niet genoeg capaciteit voor al deze elektrische apparaten. Met kortsluiting tot gevolg.

Een veelvoorkomend moment waarop de meterkast onder handen wordt genomen is bij de plaatsing van een nieuwe keuken. De extra apparatuur in de keuken vraagt regelmatig meer stroom dan dat oude meterkasten aan kunnen.

Wat moet er gebeuren om de meterkast te vervangen?

Afhankelijk van de reden waarom u de meterkast wilt laten vervangen, kan een invulling gegeven worden aan de nieuwe meterkast. Op basis van uw wensen nu en uw wensen voor de toekomst, maken we een inventarisatie van de benodigde inhoud voor de nieuwe groepenkast. Zo kan met de installatie van de kast, gelijk rekening gehouden worden met toekomstige uitbreidingen.

Naast deze inventarisatie hoeft u verder niets voor te bereiden als we de meterkast gaan vervangen. Wij zorgen voor alle materialen. Meestal gebruiken wij de producten van Hager. Wilt u toch liever zelf de meterkast aanschaffen en deze door ons laten installeren? Dat kan ook.

Hoelang duurt het vervangen van de meterkast?

De duur is afhankelijk van de complexiteit van de vervanging en het aantal groepen dat u nodig heeft. Meestal is het vervangen van de meterkast in een halve dag geregeld. Houdt u er in elk geval rekening mee dat u tenminste een halve dag geen stroom heeft.

Anderen over de aanleg van elektra door Dijk-Elektrotechniek

5/5

“Goede informatie; netjes geïnstalleerd; zeer vriendelijk; deurbel werkt naar behoren, extra groep / meterkast op de zolder fraai; komen afspraken na en ook als het tegen zit in deze vreemde maanden.”

Piet Lodewijkx – Boxtel

 

Meterkast vervangen: kosten

De kosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid werk. Betreft het alleen een aanpassingen in de groepen, of moet een ouderwetse stoppenkast compleet vervangen worden? En zijn er ook andere werkzaamheden nodig, zoals de aanleg van elektra? De kosten worden bepaald door de gewenste werkzaamheden.

Dijk-Elektrotechniek werkt met vaste tarieven en rekent geen voorrijdkosten in een straal van 45minuten rondom Grave. Betreft het een groot project waarbij het vervangen van de meterkast slechts een onderdeel is, is het afspreken van een projectprijs ook mogelijk. Neem even contact met ons op voor een prijsopgave.

Schakel Dijk-Elektrotechniek in!

De erkende elektriciens van Dijk-Elektrotechniek zijn al jaren werkzaam in de Elektrotechniek. Wij zijn werkzaam in de wijde regio van Nijmegen, Arnhem en ’s Hertogenbosch. In dit gebied rekenen wij geen voorrijdkosten.

24/7 bereikbaar

Ons team staat altijd voor u klaar om een betere en snelle oplossing te bieden voor uw elektrische servicebehoeften.

Betaalbaar

Al onze elektrotechnische diensten zijn beschikbaar tegen betaalbare prijzen.

Testen en inspecties

Wij kunnen uw woning en elektrische installatie testen en elektrotechnisch keuren volgens de NEN1010 en NEN 3140 normen.

Gratis prijsopgave

Voor een vrijblijvende prijsopgave kunt u ons bellen of een e-mail sturen. Wij komen er dan zo spoedig mogelijk op terug.

Terugbelverzoek:

    Betrouwbare en ervaren elektriciens in de regio Nijmegen, Arnhem en 's Hertogenbosch

    Bel ons vandaag nog op: 0878735751 Wij staan 24 uur per dag voor u klaar!